We wrześniu w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej
odbył się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Organizatorem konkursu na szczeblu centralnym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Celem konkursu była identyfikacja oraz promocja oryginalnych, regionalnych produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, a także upowszechnienie wiedzy o możliwościach wykorzystania walorów specyficznych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, agroturystyki, rzemiosła i przetwórstwa.
Wśród laureatów znalazł się Miód drahimski wrzosowy z pasieki „Miody Fujarskich” Pasieka Fujarskich Kluczewo pana Konrada Fujarskiego. Produkt zdobył statuetkę „Perła 2025”, najwyższe wyróżnienie przyznawane polskim produktom tradycyjnym i regionalnym. Nagroda ta podkreślała oddanie, doświadczenie i troskę o jakość, jakie od lat wpisane są w codzienną pracę pana Konrada Fujarskiego.
Serdecznie gratulujemy zdobycia „Perły 2025” i życzymy dalszych sukcesów oraz nieustającej pasji w pielęgnowaniu pszczelarskich tradycji.
Źródło informacji: Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Autor: Joanna Kraska, Referat Sportu, Turystyki i Promocji