Pomorze Zachodnie to bogaty kulturowo obszar, w tym z tradycyjnymi kulinarnymi specjałami. Wiele z tych produktów i ich receptur możemy ustrzec od zapomnienia, poprzez wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych. Nasze produkty mogą stać się cząstką dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, przyczyniając się tym samym do budowania „małych ojczyzn kulinarnych”. Należy przy tym podkreślić, że każdy kto wytwarza produkt, którego historia i tradycyjny sposób wytwarzania związane są z dawnymi i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT).
Powyższa lista stanowi swoisty, spisywany systematycznie katalog naszych polskich żywnościowych produktów, których specyficzny charakter i właściwości wynikają z zastosowania historycznie ugruntowanych i udokumentowanych metod produkcji.
Cieszy więc fakt, że na tej ministerialnej liście, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odnaleźć można także nasze zachodniopomorskie perełki. Obecnie znajduje się na niej 58 produktów z Pomorza Zachodniego. Dominują produkty z kategorii: miody, napoje, wyroby piekarnicze czy warzywa i owoce, ale nie brakuje również produktów rybołówstwa, gotowych dań oraz produktów mięsnych.
Niech Twój produkt stanie się częścią dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego !
Napisz: sek_wrir@wzp.pl
Zadzwoń: 91 454 27 14 lub 91 454 26 90
Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego