Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza czwartą edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2025.
Główne cele konkursu to:
• Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych;
• Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich;
• Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności;
• Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności;
• Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu;
• Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Do konkursu może stanąć:
1. Koło Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;
2. Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;
Konkurs odbędzie się 24 maja 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:
1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jeden element do wyboru)
2) Kategoria II: deser lub wypiek.
Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2025 roku:
1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne:
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
2) Kategoria II: deser lub wypiek.
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł
Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 8 maja 2025 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).
Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie lub wysłanie na adres do doręczeń elektronicznych prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami.
Regulamin konkursu wraz ze zgłoszeniem oraz niezbędnymi załącznikami znajduje się pod adresem:
https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/kolejna-edycja-konkursu-tradycji-kulinarnych-pomorza-zachodniego
Adres tradycyjny:
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40,
70-421 Szczecin
z dopiskiem:
Wydział Rolnictwa i Rybactwa
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2025
Adres do doręczeń elektronicznych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: AE:PL-61285-12935-SWWAR-25
Adres poczty email: rolnictwo@wzp.pl
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ
- Aleksandra Jaszczuk tel.91 454 26 87,email: ajaszczuk@wzp.pl
- Paulina Makatun-Hałas tel.91 454 26 85,email: pmakatunk@wzp.pl
- Dominik Wiktorowicz tel.91 454 27 02,email: dwiktorowicz@wzp.pl
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, Wydział Rolnictwa i Rybactwa