Informacja dotycząca prowadzenia działalności w zakresie produkcji i obrotu żywnością podczas imprezy Pol’and’Rock Festival 2022 | Urząd Miejski w Czaplinku

01
fotografia przedstawiająca ruiny zamku w Czaplinku
fotografia przedstawiająca cztery żaglówki na jeziorze

Informacja dotycząca prowadzenia działalności w zakresie produkcji i obrotu żywnością podczas imprezy Pol’and’Rock Festival 2022

nanner poland rock

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Drawsku Pomorskim informuje, że przedsiębiorcy, którzy chcą prowadzić działalności w zakresie produkcji i obrotu żywnością podczas imprezy Pol'and'Rock Festival 2022, która odbędzie się w dniach 4-6 sierpnia 2022 roku na terenie lotniska w Broczynie w gminie Czaplinek, zobowiązani są najpóźniej w terminie do dnia 19.07.2022 r. złożyć w siedzibie PSSE w Drawsku Pomorskim, ul. Jana Sobieskiego 1 wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wniosek dostępny jest na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/psse-drawsko-pomorskie.

Przedsiębiorcy ponoszą pełną odpowiedzialność za wprowadzanie do obrotu środków spożywczych.

We wniosku należy zawrzeć następujące dane:

  •     dane przedsiębiorcy/nazwa firmy, NIP/PESEL, REGON;
  •     telefon kontaktowy, adres e-mail;
  •     dokładne miejsce i planowany termin rozpoczęcia działalności;
  •     zakres planowanej działalności;
  •     organizacja punktu (np. wyposażenie, dostęp do sanitariatów i urządzeń służących do utrzymania higieny).

Podczas kontroli punktów gastronomicznych prowadzących działalność w zakresie produkcji i/lub obrotu żywnością na imprezie Pol'and'Rock Festival 2022, należy posiadać do wglądu  wymagane dokumenty, tj.:

  •     aktualne orzeczenia lekarza o zdolności do wykonania prac, przy wykonywaniu których istnieje ryzyko przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby;
  •     dokumentację HACCP z opracowanymi Instrukcjami Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej wraz z zapisami z prowadzonej kontroli wewnętrznej;
  •     wynik badania jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi używanej w punkcie gastronomicznym;
  •     dokumenty  umożliwiające śledzenie pochodzenia produktów i półproduktów (m.in. faktury i paragony sprzedaży);
  •     opracowany wykaz składników, w tym alergennych powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w produkowanej i oferowanej do sprzedaży żywności
  •     umowy ze specjalistyczną firmą usługową na wywóz nieczystości płynnych i odpadów komunalnych

Podczas prowadzenia działalności w zakresie produkcji i obrotu żywnością należy zapewnić:

  •     dopływ bieżącej ciepłej i zimnej wody odpowiadającej wymaganiom  jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
  •     właściwe warunki do mycia i dezynfekcji sprzętu i wyposażenia (odrębne stanowiska mycia rąk oraz mycia i dezynfekcji sprzętu i wyposażenia);
  •     dostęp do urządzeń mających na celu utrzymanie właściwej higieny pracowników wykonujących  prace przy produkcji i/lub obrocie żywnością, w tym dostęp do urządzeń do mycia i suszenia rąk, higienicznie utrzymane sanitariaty i szatnie (możliwość przebierania się w czystą odzież roboczą i właściwego zabezpieczania odzieży własnej);
  •     osobom  pracującym podczas  produkcji i/lub obrotu żywnością orzeczenia lekarskie/książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz właściwą odzież roboczą;
  •     prawidłowe warunki przechowywania produktów  i półproduktów, w  tym wymagających  zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego (m.in. dostęp do sprawnych urządzeń chłodniczych oraz monitorowanie  warunków  przechowywania poprzez  wyposażenie  urządzeń  w termometry,  przechowywanie  środków spożywczych w sposób zabezpieczający przed zanieczyszczeniami, tj. pyłem, kurzem, piskiem);
  •     odpowiedni stan techniczno-sanitarny pomieszczeń punktu gastronomicznego,  w  tym powierzchni pozostających w kontakcie z żywnością — wymaga to stosowania gładkich, zmywalnych, łatwych do utrzymania w czystości, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów.
  •     właściwą ilość urządzeń umożliwiających usuwanie odpadów stałych i ciekłych.
  •     w przypadku bezpośredniego sąsiedztwa placu imprezy należy odprowadzać ścieki do sieci kanalizacyjnej lub zbiornika bezodpływowego (w przypadku braku podłączenia terenu do sieci wodno-kanalizacyjnej) z zapewnieniem właściwego ich usuwania.
  •     w przypadku lokalizacji punktu gastronomicznego w bezpośrednim sąsiedztwie placu imprezy należy posiadać umowy ze specjalistyczną firmą usługową na  wywóz nieczystości płynnych i odpadów komunalnych.
  •     podmiot prowadzący  działalność  gastronomiczną podczas imprezy ponosi odpowiedzialność za bieżący stan higieniczno-sanitarny również wokół terenu przy gastronomii (część konsumencka).

Mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów nie jest wskazane używanie do produkcji potraw surowych jaj oraz krojenia i przyprawiania mięsa w punktach gastronomicznych.

Ponadto w obiektach tymczasowych i ruchomych nie jest wskazany handel następującymi produktami:

  •     lodami z automatu;
  •     lodami porcjowanymi na gałki;
  •     kurczakami z rożna;
  •     jajami świeżymi;
  •     surówkami i sałatkami oraz sosami wymagającymi  warunków chłodniczych;
  •     przekąskami nietrwałymi (np. z ryb, z dodatkiem majonezu, galarety), ze względu na wysokie zagrożenie mikrobiologiczne, które może powodować zatrucie pokarmowe.

Źródło: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Drawsku Pomorskim