Wyniki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”- nagrody dla czaplineckich pszczelarzy | Urząd Miejski w Czaplinku

01
polandrock
fotografia przedstawiająca ruiny zamku w Czaplinku
LadyPunk
fotografia przedstawiająca cztery żaglówki na jeziorze

Wyniki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”- nagrody dla czaplineckich pszczelarzy

Wyniki  XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” –  finał woj. zachodniopomorskie, który odbył się 31 sierpnia 2024 roku w Przelewicach.

Laureaci i wyróżnieni

Najlepszy regionalny produkt żywnościowy

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Helena Floczak Masar Sp. z o. o. za szynkę pradziadka Masar Wędliny z Akademii

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda: nie przyznano

Podkategoria: miody

I nagroda: Konrad Fujarski ,,Miody Fujarskich” za miód drahimski wrzosowy Miody Drahimskie - Pasieka Fujarskich Kluczewo

I nagroda: Grzegorz Fujarski ,,Pasieka Fujarskich” za miód wytłaczany z odsklepin Pasieka Fujarskich - Miód Drahimski - Czaplinek

Wyróżnienia:

Marta Kaczor KGW w Strzeżewie za pasztet z dziczyzny KGW w Strzeżewie

Tomasz Różak ,,Stary Młyn nad Tywą” za ryby wędzone ze Starego Młyna nad Tywą Stary Młyn nad Tywą

Łukasz Kołosowski ,,Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy” za miód wrzosowy Miody Puszczy Barlineckiej

 

II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda: Jolanta Lipińska za dżem z czerwonej porzeczki

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda: Witold Miśtak za konfiturę cebulową domową zachodniopomorską

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda: Katarzyna Borko-Bukała ,,Manufaktura na Trygława” za kołacz woliński Manufaktura na Trygława

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda: Krystyna Choroszkiewicz ,,Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej” za szarlotkę wolińską Stowarzyszenie Sołtysów ZIEMI Wolińskiej

Wyróżnienia:

Bożena Jaszczowska Gospodarstwo ekologiczne „SEDINA” za konfiturę wiśniową z płatkami róży Gospodarstwo Ekologiczne Sedina - B.R. Jaszczowscy

Anna Frymus KGW „Włodzisławianki” za sernik gotowany z polewą czekoladową

 

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda: Marzena Szulińska KGW Dargobądz za podpiwek z Wyspy Wolin Koło Gospodyń Dargobądz

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda: Melania Prokopiak za nalewkę z czarnej porzeczki

Wyróżnienia:

Iwona Budzińska ,,Towarzystwo Przyjaciół Karska i okolic” za syrop z mięty „Wspomnienie lata”

Ewa Czerwińska za nalewkę z białej i czerwonej porzeczki

 

IV. Inne produkty regionalne:

I nagroda: Jolanta Stańczyk KGW w Linówku za pierogi z wędzonym linem

Wyróżnienia: Maria Rożuk KGW „Żabki” w Cieszysławiu za pierogi z fasolą i ziemniakami

 

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:

1. Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer

2. Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz

3. Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy Miody Puszczy Barlineckiej

4. Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy Zakwas buraczany z Dębna

5. Piwa połczyńskie – Browar Połczyn-Zdrój

Tekst i foto. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego