Wyniki XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – finał woj. zachodniopomorskie, który odbył się 31 sierpnia 2024 roku w Przelewicach.
Laureaci i wyróżnieni
Najlepszy regionalny produkt żywnościowy
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Helena Floczak Masar Sp. z o. o. za szynkę pradziadka Masar Wędliny z Akademii
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: nie przyznano
Podkategoria: miody
I nagroda: Konrad Fujarski ,,Miody Fujarskich” za miód drahimski wrzosowy Miody Drahimskie - Pasieka Fujarskich Kluczewo
I nagroda: Grzegorz Fujarski ,,Pasieka Fujarskich” za miód wytłaczany z odsklepin Pasieka Fujarskich - Miód Drahimski - Czaplinek
Wyróżnienia:
Marta Kaczor KGW w Strzeżewie za pasztet z dziczyzny KGW w Strzeżewie
Tomasz Różak ,,Stary Młyn nad Tywą” za ryby wędzone ze Starego Młyna nad Tywą Stary Młyn nad Tywą
Łukasz Kołosowski ,,Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy” za miód wrzosowy Miody Puszczy Barlineckiej
II. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Jolanta Lipińska za dżem z czerwonej porzeczki
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Witold Miśtak za konfiturę cebulową domową zachodniopomorską
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Katarzyna Borko-Bukała ,,Manufaktura na Trygława” za kołacz woliński Manufaktura na Trygława
Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Krystyna Choroszkiewicz ,,Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej” za szarlotkę wolińską Stowarzyszenie Sołtysów ZIEMI Wolińskiej
Wyróżnienia:
Bożena Jaszczowska Gospodarstwo ekologiczne „SEDINA” za konfiturę wiśniową z płatkami róży Gospodarstwo Ekologiczne Sedina - B.R. Jaszczowscy
Anna Frymus KGW „Włodzisławianki” za sernik gotowany z polewą czekoladową
III. W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Marzena Szulińska KGW Dargobądz za podpiwek z Wyspy Wolin Koło Gospodyń Dargobądz
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Melania Prokopiak za nalewkę z czarnej porzeczki
Wyróżnienia:
Iwona Budzińska ,,Towarzystwo Przyjaciół Karska i okolic” za syrop z mięty „Wspomnienie lata”
Ewa Czerwińska za nalewkę z białej i czerwonej porzeczki
IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: Jolanta Stańczyk KGW w Linówku za pierogi z wędzonym linem
Wyróżnienia: Maria Rożuk KGW „Żabki” w Cieszysławiu za pierogi z fasolą i ziemniakami
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2024” następujące produkty:
1. Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer
2. Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz
3. Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy Miody Puszczy Barlineckiej
4. Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy Zakwas buraczany z Dębna
5. Piwa połczyńskie – Browar Połczyn-Zdrój
Tekst i foto. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego